Openingstijden

ma GESLOTEN
di 09.00-18.00
woe 09.00-18.00
do 09.00-18.00
vr 09.00-18.00
za 09.00-17.00
zo GESLOTEN

Lokatie & parkeren

-  Lettergrootte  +

Over EKO en Biologisch Dynamisch

De verschillen tussen de verschillende keurmerken

BIOLOGISCHE of ECOLOGISCHE METHODE

eko.pngeko_euro.png'Biologisch geteeld' betekent dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De dieren krijgen biologisch veevoer en er zijn strenge eisen ten aanzien van hun behandeling. Bij een biologisch veebedrijf bijvoorbeeld mogen er veel minder dieren per hectare worden gehouden t.o.v.een gewoon gangbaar werkend bedrijf. En ook het antibiotica-gebruik is veel en veel lager. 

Bij een biologisch akkerbouw- of tuinbouwbedrijf wordt vooral met organische mest gewerkt. Er wordt gestreefd naar een ruime vruchtwisseling. Dit betekent bijvoorbeeld dat een gewas een keer in de 5 of 6 jaar op dezelfde plek terugkomt. Hierdoor wordt de bodem niet eenzijdig uitgeput.
Bij de biologische landbouwmethode is het dus niet van primair belang zoveel mogelijk productie te halen, maar gaat het veel meer om het creeëren van een kwalitatief hoogwaardig product. Uiteraard zijn hierbij behoud van eco-systemen, bodemvruchtbaarheid, goede weerstand van plant en dier belangrijke uitgangspunten.

U herkent onze biologische producten aan het EKO-keurmerk dat in Nederland de garantie is voor biologische kwaliteit. De controle hierop vindt plaats door Skal (Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouwmethode)

 

BIO-DYNAMISCHE METHODE

demeter.pngDeze gifvrije landbouwmethode heeft feitelijk alle kenmerken van de bovenstaande biologische teelt, maar gaat nog verder t.a.v. de gehele bedrijfsvoering. Zo wordt bijvoorbeeld bij een melkveebedrijf de koe niet onthoornd. Dit om het dier beter naar zijn aard te kunnen laten functioneren.
In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat met deze methode men zoveel mogelijk blijft streven naar gesloten eco-kringlopen. Het bedrijf wordt zelf ook min of meer een subtiel organisme, even fijnmazig en gebalanceerd als de blijvende vruchtbare bodem. De begrippen micro/macro-kosmos zijn hier dagelijkse praktijk. In het verlengde hiervan worden tijdens allerlei cultuurmaatregelen (planten, maaien, oogsten, zaaien e.d.) rekening gehouden met de stand van de maan (opkomend of juist dalend) én stand van de planeten (t.o.v. elkaar). Een uiterst interessante methode dat moet leiden tot een kwaliteitsproduct waarbij de werkelijke levenskracht in is samengebald.
Verder bedient deze biologisch dynamische methode zich van een aantal zeer speciale natuurpreparaten die er op zijn gericht de vitaliteit van het geproduceerde te versterken en te verhogen.
Het Demeter-merk is het gecontroleerde keurmerk van de biologisch dynamische land- en tuinbouw.